Profit First

Profit First boekhouden of traditioneel boekhouden? Met jouw bedrijf heb je waarschijnlijk nog de traditionele kijk op je boekhouding. Inkomsten binnen, kosten eraf, hopelijk wat winst over. Nu je dit blog leest, ben jij je vast aan het oriënteren op de Profit First methode. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Profit First en traditionele boekhouding? Ik leg het je graag uit.

Waarom Profit First? De verschillen:
Financiële rust in groei
Allereerst even een verheldering: Profit First is geen boekhoudtype. Het is een manier van kijken naar de cijfers in je boekhouding, die je extra inzicht geeft. In de traditionele wereld kijken we voornamelijk naar inkomsten en uitgaven. Trek je die van elkaar af, dan blijft er winst over. Zo hebben we het geleerd in de economieles op school. Winst komt dus op de laatste plaats.

Maar wat als je winst nu vooraan zet? Met Profit First doen we dat. Het is eigenlijk heel simpel: winst is geen bijzaak, geen overblijfsel van de aftreksom van inkomsten en uitgaven. Het is hetgeen waar je als eerste voor gaat.

In plaats van te kijken wat er in en uit gaat, reserveer je bij de Profit First methode als eerste je winst, nog voordat je overweegt andere kosten te maken. Je zet je winst dus als het ware vast. Door winst als een niet-onderhandelbaar bedrag te beschouwen, dwing je jezelf om efficiënter te opereren en kosten beter te beheersen. Het helpt jouw groeiende bedrijf om financiële rust te bewaren te midden van die groeichaos.

Nooit meer ‘geen geld voor de belastingdienst’
Je herkent het vast. Na een jaar hard ondernemen komt de aanslag voor de inkomstenbelasting binnen. Elke keer weer een hoop geld en de vraag waar je dat vandaan haalt, omdat je ook je standaard kosten hebt, zoals het salaris van je werknemers en de inkoopfacturen van leveranciers. Kijk je op de traditionele wijze naar je boekhouding, dan moet alles tegelijkertijd betaald worden van de lopende rekening.

Bij Profit First werk je met ‘potjes’. Elke twee weken reserveer je een percentage van je inkomsten en verdeel je die over verschillende rekeningen. Welke potjes er zijn voor de Profit First methode? Uiteraard een voor je winst, maar denk bijvoorbeeld ook aan belastingen, kosten en salaris.

Is de bodem van het potje ‘kosten’ bereikt? Dan weet je dat je even rustig aan moet doen met uitgaven. Het potje ‘belastingen’ vul je gedurende het jaar. Zo heb je na de belastingaangifte al geld apart gezet om meteen die rekening te betalen. Dat geeft je zoveel meer rust. Natuurlijk hebben we het hier niet over echte potjes. Je opent verschillende rekeningen, die je als potje beschouwt.

Percentueel kosten, winst en salaris apart zetten
Vraag je je nu af hoe je weet hoeveel geld je in ieder potje moet stoppen? Je doet dat aan de hand van een percentage. Je stelt een vast percentage in voor winst, salaris, belastingen en kosten. Iedere keer als je geld in het potje stopt, kijk je naar dat percentage. Het is dus afhankelijk van je inkomsten die periode, hoeveel er per keer in het potje gaat.

Je kunt het vergelijken met het aansnijden van je favoriete taart in verschillende stukken. Jij krijgt een royale portie, dat is de winst. Je leverancier krijgt een deel van de taart, evenals je werknemers en de belastingdienst. Zo heeft iedereen een percentage en krijgt iedereen het deel waar hij recht op heeft.

Bij traditionele kijk op boekhouding doe je jezelf vaak tekort. Je snijdt de spreekwoordelijke taart op voor iedereen die voorbij komt, om aan het eind te kijken of er nog iets voor jou over blijft. Maar ondernemen is ook jouw feestje!
 

Flexibiliteit en financiële vrijheid
In de traditionele boekhoudwereld voelt het soms alsof je nauwelijks bewegingsvrijheid hebt. Kosten en baten moeten goed op elkaar afgestemd zijn, om jezelf ook nog salaris toe te kunnen kennen. Maar ondernemen moet ook leuk zijn, toch? En er moet ruimte zijn voor spontaniteit en het pakken van de kansen die voorbij komen.

Bij Profit First geef je jezelf prioriteit (hallo, winst!), waardoor je niet alleen je rekeningen betaalt, maar ook de vrijheid hebt om ‘ja’ te zeggen tegen onverwachte kansen. Of misschien wil je wel die langverwachte investering doen waar je al zo lang over droomt. Door iedere maand geld te reserveren, creëer je ruimte om je bedrijf te laten groeien op jouw voorwaarden, zonder dat je elke euro drie keer hoeft om te draaien.

Waar liggen de duidelijke verschillen?
In de traditionele boekhoudwereld staat winst ergens onderaan. Maar bij Profit First plaatsen we winst pontificaal vooraan. Normaal zou je als eerste denken aan de uitgaven van kosten en het betalen van belastingen. Alles wat daarna overblijft, is je winst, of kun je gebruiken voor investeringen. Met Profit First reserveer je juist als eerste een vast percentage voor winst. Winst is hier geen bijzaak, maar een bewuste keuze.

De Profit First methode geeft je focus en rust. Bij Nova Winstadvies staan we paraat om je te helpen naar een financieel gezondere en winstgevendere toekomst. Klaar voor financiële rust en wil je vrijblijvend in gesprek om te peilen of deze methode bij jou past? Ontdek wat deze methode voor jouw onderneming kan doen.

Vraag om meer informatie